top of page

Novinky

Co se děje a co chystáme

Best Friends
  • brabnikovaradka

SVĚTOVÝ DEN VČEL (20.5.)


Život včely trvá pouhých 6 týdnů, navštíví tisíce květů, vyprodukuje půl čajové lžičky medu (9 gramů) a přitom nalétá více než 1600 km. Pro nás je to „jen“ lžička medu, ale pro včelku je to celý život.

Dvacátého května, od roku 2018 si připomínáme Světový den včel. Jsou to obdivuhodná a pracovitá stvoření – ne nadarmo se říká: je pilný jako včelka. Jsou jediným hmyzem, který produkuje potravu vhodnou pro člověka, vzácný med. A jsou samozřejmě významnými opylovači, bez nichž by příroda nemohla existovat. Do této včelí rodiny patří i včely samotářky a čmeláci.

Dva patenty vydané Marií Terezií v letech 1775 a 1776 dokazují, jak významnými hospodářskými zvířaty včely pro naše předky byly. Patenty bylo například včelařství osvobozeno od všech dávek, bylo zakázáno hubení včel a zcizení včel bylo bráno jako krádež podle trestního zákoníku řešená před zemským soudem. Nově bylo umožněno kočování s včelstvem do oblastí bohatých pro včelí pastvu. Majitelé pozemků měli umožnit, aby kočování probíhalo bez problému, za což jim měla být na oplátku vyplacena slušná náhrada. Na zámku Kačina je k vidění i pravděpodobně nejstarší úl, na kterém se nachází vročení 1673. Váže se k němu podání, že v úlu včelařil už J. A. Komenský.

Co jste o včelách možná nevěděli:

- Včelka létá rychlostí 29 kilometrů za hodinu.

- Včelka mávne křídly 200krát za vteřinu, tato nebývalá rychlost vytváří bručení, které slyšíme.

- Za jedinou minutu navštíví přibližně 10 květů.

- na 1 gram medu musí navštívit 7 000 květů

- K nasbírání 0,5 kg medu pracuje zhruba 556 včel celý svůj život.

- Pilné včelky za den uletí neuvěřitelné množství kilometrů – aby vznikl 1 kg medu, uletí včely dohromady úctyhodných 150 000 kilometrů. Je to stejná vzdálenost, jako kdyby čtyřikrát obkroužily zeměkouli. Pro 1 kg medu obvykle navštíví milion květů. Za jeden pracovní den uskuteční všechny dělnice z úlu dohromady kolem 150 000 výprav pro pyl a nektar. To je panečku bzukot.

- Češi jsou národ včelařů, v Evropě jsme ve včelaření na třetím místě.




34 zobrazení
bottom of page